24 de reguli în timpul mesei

În timpul mesei:
1 – coatele nu se ţin pe masă pentru a-i incomoda pe ceilalţi, ci pe lângă corp;
2 – supa nu se va sorbi, iar dacă este fierbinte, nu suflaţi în lingură;
3 – pentru a termina supa, nu ridicaţi farfuria de pe masă;
4 – nu gesticulaţi cu tacâmul;
5 – nu vă lingeţi pe degete;
6 – nu vă aplecaţi spre farfurie, duceţi mâncarea elegant la gură;
7 – nu folosiţi niciodată scobitorile;
8 – nu cereţi muştar, ketchup sau orice altceva dacă acestea nu se află pe masă. Este posibil ca gazda să nu aibă şi o veţi pune într-o situaţie jenantă;
9 – dacă sunteţi serviţi pe platou, luaţi bucata cea mai apropiată de dumneavoastră;
10 – cuţitul niciodată nu trebuie dus la gură;
11 – luaţi în lingură cât este necesar şi nu o umpleţi, pentru a evita ca lichidul să curgă în farfurie, pe masă sau pe haine;
12 – domnul o întreabă pe doamnă ce loc va dori să ocupe şi îi va aşeza scaunul;
13 – nu vă lipiţi pieptul şi nici nu vă depărtaţi prea mult de masă;
14 – nu vă lăsaţi cu scaunul pe spate;
15 – nu vă suflaţi nasul;
16 – chiar dacă vă este permis să fumaţi la masă, nu vă aprindeţi o ţigară în timp ce alţii mănâncă;
17 – picioarele se ţin pe podea şi nu pe scaun;
18 – nu staţi picior peste picior;
19 – staţi drept, cu faţa la farfurie, şi nicidecum lateral;
20 – nu vorbiţi în timp ce mâncaţi şi nu sorbiţi;
21 – pâinea se rupe, apoi se duce la gură. Niciodată nu muşcaţi direct dintr-o felie de pâine. Dacă vreţi să puneţi unt sau orice altceva pe pâine, se rupe o bucată de pâine, se întinde untul, apoi se mănâncă direct;
22 – nu ştergeţi farfuria de sos cu pâine;
23 – murăturile se iau din castron şi se taie în propria farfurie în bucăţi mici. Gogonelele se iau cu lingura, nu cu furculiţa, pentru a nu stropi persoanele din jur sau pentru a nu păta faţa de masă;
24 – nu vă întindeţi peste farfuria vecinului pentru a vă servi cu apă sau pâine; cereţi politicos să vă fie date.

Bunele maniere la restaurant

la restaurant

Chelnerul va fi chemat întotdeauna de către bărbat şi tot bărbatul va fi persoana care va face comanda, după ce doamna i-a transmis acestuia preferinţele sale.

La masă, doamna îşi va alege locul, iar dacă sunt aşteptate şi alte doamne, acestora le vor fi rezervate locurile cu vizibilitatea cea mai bună.

Dacă doamna are vreo nemulţumire, tot bărbatul va discuta eventualele neclarităţi.

Atenţie! Bunele maniere recomandă să nu faceţi reclamaţii cu voce tare, să nu puneţi ospătarul într-o situaţie jenantă şi să cereţi să vorbiţi direct cu şeful restaurantului.

La masă, o doamnă nu îşi aranjează coafura, nu îşi reface machiajul şi nu este preocupată de unghii. Doamnele care doresc să se aranjeze trebuie să facă acest lucru la toaletă.

Rezervările de mese se fac pentru a evita neplăcerea de a nu mai găsi locuri libere.

La final sau pe parcursul întâlnirii, dacă mai este nevoie de serviciile chelnerului, tot bărbatul este cel care va discuta cu acesta.

Cravata

lungimea cravatei. stil vestimentar codul bunelor maniere . bune maniere.barbati lungimea cravatei. stil vestimentar codul bunelor maniere . bune maniere

Ştiaţi că stilul vestimentar face parte din categoria bunelor maniere? Unii spun că da, alţi spun că nu… Eu spun: DA, categoric!

Un văr mi-a spus odată o frază pe care şi acum mi-o amintesc foarte clar: “Laurenţiu, în unele momente, stilul vestimentar poate fi cartea ta de vizită!”

 

Reguli legate de stilul vestimentar sunt multe,  iar acum o să vă spun câteva recomandari în legătură cu cravata:

–         O regulă de asortare a cămăşii cu cravata este că trebuie să se repete una dintre culori.

–         Dacă purtaţi o cămaşă cu dungi, alegeţi o cravată uni, a cărei culoare trebuie să regăsească şi la cămaşă.

–         Dacă purtaţi o cravată cu dungi, culoarea cămăşii trebuie să se regăsească în una dintre culorile imprimate pe cravată.

–         În ceea ce priveşte purtarea unei cămăşi şi a unei cravate de o singură culoare, există multe feluri de a le combina, însă şi aici trebuie ţinut cont de o altă regulă importantă: dacă purtaţi o cămaşă de o culoare caldă, trebuie să o asortaţi cu o cravată de culoare rece.

 

Cravatele din mătase sunt mult mai recomandate decât cele din bumbac, care se şifonează foarte uşor.

După ce purtaţi o cravată, este recomandat să îi desfaceţi nodul, altfel va rămâne şifonată în locul respectiv.

 

Lungimea cravatei trebuie să fie până la catarama curelei, nu mai sus!